Toamna se culeg roadele. Roade bune, pline de vitamine, minerale ce ascund multe beneficii. Dovleacul este printre vedetele lunii octombrie. Pulpa este delicioasă mai ales pentru prăjituri şi seminţele, la rândul lor, pot fi folosite atât crude, cât şi coapte în diverse reţete, dar şi în scop terapeutic. Pentru copii, dovleacul este mult aşteptat pentru a fi sculptat.

Dovleacul, mai precis piureul acestuia, este recunoscut şi apreciat pentru următoarele:

vitamina A  îmbunătăţeşte producţia de colagen pentru o piele netedă, cu aspect tânăr

– doza sănătoasă de fibre ce oferă senzaţia de saţietate, fiind util în diete (o jumătate de cană cu piure de dovleac conţine 5 grame de fibre şi 40 de calorii)

– conţinutul ridicat de Vitamina C protejează organismul de răceală şi întăreşte sistemul imunitar              pulpa

betacratotenul are rol protector şi previne apariţia cancerului la plămâni, sâni şi prostată

– conţinutul bogat de luteină şi zeaxantină  protejează ochii de boli grave

– aportul de Potasiu are grijă de sănătatea inimii, menţine un nivel normal al tensiunii arteriale şi reduce riscul de a suferi un infarct

Seminţele de dovleac au următoarele proprietăţi:

– sunt bogate în Magneziu (un sfert de cană de seminţe de dovleac conţine aproape jumătate din cantitatea zilnică de magneziu recomandată), ajută tensiunea arterială şi previn infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebraleseminte

– sursă de Zinc, acesta fiind adjuvant pentru: imunitate, creşterea şi diviziunea celulelor, somn, starea de spirit, simţuri (gust și miros), ochi şi sănătatea pielii, reglarea insulinei şi funcţia sexuală la bărbaţi

– conţin grăsimi sănătoase, antioxidanţi şi fibre, ce pot oferi beneficii pentru inimă şi sănătatea ficatului

– sursă excelentă de triptofan (acesta este un aminoacid ce se transformă în serotonină, care la rândul său este transformat în melatonină -“hormonul somnului”)

Profitaţi de toate comorile  pe care le oferă dovleacul. Dar nu uitaţi şi de suplimentele 100% naturale ce vin să sprijine organismul!