O știm cu toții: 1 Mai ne aduce o zi liberă și poftă de călătorii! Ne ispitește marea, muntele, dar și orașele care pot fi destinații excelente pentru city break-uri. Iar dacă nu aveți timpul sau bugetul necesar pentru o excursie în străinătate, vă prezentăm mai jos o listă de 5 localități din România unde ați putea face o escapadă de neuitat:

1. Alba Iulia

Cetatea în stil Vauban de la Alba Iulia trebuie să fie pe lista oricărui călător! Puteți vizita aici Sala Unirii, cu pupitrul unde, la 1 Decembrie 1918 s-au semnat actele Marii Unirii (intrarea este liberă!), dar și Muzeul Unirii, cu impresionantul tezaur dacic. Și cum vremea este  bună, vă recomandăm și o tură cu bicicleta în Șanțurile Cetății, proaspăt renovate. Iar dacă aveți condiție fizică, întrebați localnicii de „Transalpina de Mamut”, un minunat traseu de 12 km prin pădurea din apropiere.

alba 1 alba 2

2. Brașov

Ce loc mai plăcut de a petrece un weekend decât o terasă în Piața Sfatului, cu o limonadă răcoritoare în față?! În Brașov vă veți simți ca într-un orășel european, iar dacă vă pierdeți pe străduțe veți descoperi case vopsite în culori vii și ferestre încărcate de mușcate roșii. Vă puteți plimba pe Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străzi din Europa. Dacă timpul vă permite, respirați aerul de munte și în Poiana Brașov, situată la doar 15 km depărtare. Știați că Brașovul găzduiește și sediul companiei Herbagetica?

ora-albastra

3. Rimetea

Vă propunem și o destinație mai rustică: comuna Rimetea din județul Alba. Fosta comunitate minieră este astăzi un sat în patrimoniul Unesco. Veți fi întâmpinați de case albe, curate, cu ferestre verzi și flori multicolore. La muzeul de etnografie vă va fi povestită istoria acelor locuri, iar la desert neapărat să încercați celebrul cozonac cu scorțișoară! Satul este vegheat de „uriașul care doarme”, căci de aici vine numele Pietrei Secuiului. Masivul muntos seamănă cu un uriaș ce s-a întins să se odihnească. În apropiere, găsiți și cetatea Colțești, impresionantă construcție din secolul XIV.

Satul-Rimetea

4. Sighișoara

3607239963_d4bef564dc

Rămânem tot în Transilvania și vă sugerăm o excursie în Sighișoara. Cetatea de pe dea

l este poate unul dintre cele mai populare orașe din România, fiind vizitată anual de zeci de mii de turiști. Ei vin aici pentru a descoperi străzi cu dale străvechi, trubaduri ce cântă la colț de stradă, restaurante și cafenele ascunse în grădini luxuriante.  Puteți urca cele 176 de trepte până la Biserica din Deal sau vă puteți urca în Turnul cu Ceas, ambele opțiuni oferindu-vă o panoramă unică a orașului.

 

5. Valea Zălanului

valea zaganului

Ca să ajungi în acest cătun uitat de lume, trebuie să străbați vreo 14 km pe un drum forestier, plin de gropi. Dar merită! Iar cea mai bună confirmare este faptul că însuți Prințul Charles a ales să petreacă un sejur aici. Casa în care moștenitorul Coroanei britanice își petrece în fiecare primăvară câteva zile este deschisă circuitului turistic. Pe lângă camere, care par luate dintr-o poveste de demult, vă puteți bucura de multe atracții pe care zona le oferă: echitație, plimbări cu căruța, drumeții în zonă sau pur și simplu odihnă în hamacele de la această pensiune deosebită. Dar vă avertizăm că relaxarea va fi totală, pentru că în zonă nu este semnal la telefon!

Iar dacă porniți la drum, luați cu voi și suplimentele pentru alergii, pentru imunitate și pentru un stomac sănătos!